Wat is een meme coin in crypto?

Een meme coin, is een cryptomunt gebaseerd op een internetmeme of iets humoristisch heeft.

Dit is dan ook precies waarin meme coins zich onderscheiden van andere cryptomunten. Het is gebaseerd op iets humoristisch en heeft verder geen enkele toegevoegde waarde aan de blockchain. Het is een munt zonder nut of onderliggend project. Dit is dus heel wat anders dan bijvoorbeeld een cryptomunt als Ethereum.

Memecoins worden dan ook met name gekocht om ’te gekke winsten’ mee te behalen omdat mensen deze mensen maar al te graag hypen. In dit artikel zal ik je meer vertellen over meme coins.

Hoe zijn meme coins begonnen?

Dogecoin / Shiba inu

Het meest bekende voorbeeld van een meme coin is Dogecoin. Dogecoin is opgericht in 2013 als een grap en werd al snel populair. Dogecoin is gebaseerd op de ‘Doge’ meme, waarbij je een shiba inu hond ziet. In de bull run van 2021 steeg deze munt naar grote hoogte onder aanvoering van Elon Musk die fanatiek over Dogecoin aan het tweeten wat altijd resulteerde in prijsschommelingen voor de munt. Op het moment van schrijven (jan 2024) staat Dogecoin nog altijd in de top 10 qua totale marktwaarde van alle cryptomunten. Dit geeft maar eens aan hoeveel geld een ‘nutteloze’ munt naar zich toe kan lokken puur door de hype eromheen.

Een ander voorbeeld van een meme coin is Shiba Inu, gebaseerd op hetzelfde hondenras inderdaad. Dit is ook een cryptomunt waar geen enige fundament achter zat die enorm in waarde is gestegen. Nu de munt eenmaal zo groot is geworden willen de makers er echter nog wel iets van proberen te maken. Zo is Shibarium ontstaan, een meme coin universum met gedecentraliseerde beurs, een metaverse en blockchain-games.

Het kan dus wel dat een meme coin naderhand toch een project start, maar over het algemeen zal dit niet gebeuren bij meme coins en gaat dit puur om de grap.

Wat zijn populaire meme coins?

Enkele andere meme coins naast Dogecoin en Shiba inu zijn:

 • Pepe
 • Floki inu
 • BONK (Solana meme coin)
 • Snek (Cardano meme coin)

Waarom zou je een meme coin kopen?

Laten we eerlijk zijn. Je overweegt enkel en alleen om een meme coin te kopen omdat je er hoopt veel geld mee te verdienen.

Het is niet erg om zo te denken, want er het is natuurlijk voorgekomen dat mensen er veel geld aan over hebben gehouden. De keerzijde is echter ook dat een meme coin voor je het weet naar 0 kan dalen en dan ben je jouw geld kwijt. Zo was er een Squid Game munt toen deze tv-serie populair was en dit bleek een complete scam te zijn waar veel mensen geld zijn verloren.

Alle winsten die mensen met meme coins behalen en delen kan er echter ook voor zorgen dat je misschien last krijgt van Fear Of Missing Out (FOMO), omdat je hoort dat een bepaalde meme coin al een tijdje gigantische stijgingen laat zien en to the moon gaat.

De enige goede reden om een meme coin te kopen is dus eigenlijk als je een beetje wil gokken met je geld. Koop meme coins daarom enkel en alleen met de gedachten dat een munt ook binnen no-time naar 0 kan gaan en je geld kwijt bent. Dit is het risico dat je neemt om wellicht als het positief uitpakt mooie winsten te behalen.

Risico’s van Meme coins

Wanneer je meme coins koopt dan zijn hier risico’s aan verbonden. Ik heb het dan niet over risico’s die voor normale investeringen gelden, nee het is hier eigenlijk net wat extremer, maar daardoor kunnen de winsten wellicht ook leuker voor je zijn als je op het juiste moment instapt. De risico’s van meme coins zijn als volgt:

 1. Hoge volatiliteit: Meme coins staan bekend om hun extreme prijsschommelingen. Dit kan leiden tot snelle winsten, maar ook tot snelle verliezen. Wanneer je met leverage trade kan het helemaal extreem snel gaan, dus pas hiermee op.
 2. Geen onderliggende waarde: Veel meme coins zijn gemaakt als grap en hebben geen onderliggende waarde. De waarde van meme coins komt vooral door de coin omhoog te hypen.
 3. Sociale media kan de waarde beïnvloeden: De waarde van meme coins kan sterk beïnvloed worden door uitspraken van bekende personen of trends op sociale media, wat kan leiden tot onvoorspelbare marktbewegingen. Neem Elon Musk als voorbeeld die Dogecoin weleens noemt in zijn tweets op X (Twitter). Verder kunnen er bots actief zijn die met zijn allen een bepaalde meme coin promoten in de hoop dat jij ook instapt.
 4. Risico op fraude en scams: Regelmatig hoor je dat mensen geld verloren zijn door een scam rondom een meme coin. Iedereen kan een meme coin maken dus wees altijd alert en doe je eigen onderzoek voordat je een meme coin aanschaft.

Hoe kun je een scam meme coin herkennen?

Er bestaat nooit een 100% foolproof systeem om scam meme coins te herkennen. Er zijn echter wel dingen waar je op zou kunnen letten en die je tot nadenken horen te zetten.

 1. Anonieme makers: Is de maker van een meme coin onbekend en anoniem? Dit kan mogelijk aangeven dat een munt niet betrouwbaar is.
 2. Agressieve promotie: Als een meme coin wordt gepromoot via spam e-mails of als je op sociale media berichten ziet met pusherige teksten, dan kan dit duiden op een scam. Wordt er gezegd dat je snel rijk kan worden, dan is het altijd foute boel want niemand kan je dit beloven.
 3. Onduidelijke tokenomics: Begrijp de tokenomics van de meme coin. Kijk naar de tokenverdeling, de totale voorraad en eventuele lock-up periodes voor tokens van het team. Een te hoge toewijzing van tokens aan het team kan wijzen op een mogelijke scam, want dan kan het team makkelijk de waarde omhoog stuwen om het vervolgens te dumpen als er genoeg andere mensen geld in hebben gegooid.
 4. Onderzoek waar de meme coins te koop is: Bekijk op welke exchanges (handelsplatforms) de meme coin genoteerd staat. Grotere partijen als Bitvavo, Binance, Coinbase hebben vaak strengere criteria voor notering dan kleinere partijen. Wees voorzichtig als de munt alleen genoteerd staat op gedecentraliseerde exchanges (DEX). Je kunt er potentieel vroeg bij zijn, wat voor goede winsten kan zorgen, maar je loopt wel een stuk meer risico.
 5. Pas op voor pump-and-dumps: Een veelvoorkomend type scam met meme coins is het pump-and-dump schema. De prijs van een meme coin wordt dan kunstmatig opgedreven, waarna vervolgens plotseling veel wordt verkocht, wat jou en andere investeerde achter kan laten met grote verliezen.
 6. Raadpleeg betrouwbare bronnen: Zoek advies van betrouwbare bronnen en ga niet op de eerste de beste af die roept dan een bepaalde munt geweldig is. Kijk verder dan je neus langs is doe onderzoek en bekijk betrouwbare kanalen.
 7. Lage coinwaarde is geen garantie op succes: Veel meme coins kosten nog geen cent per munt. Hier wordt vaak op gehamerd door mensen die grote winsten beloven. Want stel dat 1 coin van x meme coin op dit moment €0,0001 waard is. Wat als het dan naar 0,01 gaat of zelfs doorstoomt naar de €1,-? Het klinkt mooi, maar vaak is de totale marktwaarde van de munt dan zo enorm groot dat het simpelweg niet mogelijk is om te behalen. Wees hier dus realistisch in.

Ik hoop dat je wat aan bovenstaande punten hebt en in de toekomst een scam meme coin kunt vermijden.

Kun je geld verdienen aan meme coins?

Ja, het is mogelijk om geld te verdienen aan meme coins. Wellicht dat ik hierboven erg negatief klinkt, maar dat doe ik alleen om je te waarschuwen op de gevaren en risico’s. Maar net als met alles, waar gevaren en risico’s zijn liggen ook weer kansen.

De waarde van meme coins kan extreem volatiel zijn, waardoor grote stijgingen en dalingen te zien zijn. Er zijn dus mensen die verliezen hebben geleden, maar ook mensen die extreme winsten hebben behaald door het op een laag punt te kopen en op een hoog punt te verkopen.

Een bekend voorbeeld van iemand die een goede investering heeft gedaan in een meme coin is een investeerder die op tijd in Shiba inu (SHIB) is gestapt. Deze anonieme investeerder kocht voor $8.000 aan SHIB-tokens toen deze meme coin nog relatief onbekend was. Toen de prijs van SHIB later in 2021 gigantisch was gestegen, werd gerapporteerd dat op de piek de waarde van deze investering 5,7 miljard dollars waard was geworden. Dit is een voorbeeld van een extreem succesvolle investering in een meme coin, maar natuurlijk ook erg uitzonderlijk en niet representatief voor de meeste investeerders. (Bron: Business insider).

Waar kan ik meme coins kopen?

Meme coins als Dogecoin, Pepe, Shiba inu en Floki inu zijn te koop op alle grote handelsplatforms. Denk bijvoorbeeld aan Bitvavo als je een Nederlands platform zoekt.

Heb je nog geen account bij Bitvavo? Via deze link krijg je een deal waarmee je €10.000 kunt verhandelen zonder transactiekosten.

Zoek je nog wat onbekendere cryptomunten die al wel enige populariteit hebben? Je kunt dan ook eens een kijkje op KuCoin of ByBit nemen.

Wanneer je echter nog onbekende meme coins zoekt, dan kom je al snel uit dat je de meme coin enkel en alleen nog via een DEX kunt kopen. Denk bijvoorbeeld aan Uniswap of PancakeSwap en zo zijn er nog wel meer platforms.