Wat is Chainlink (LINK)? Uitleg voor beginners

Chainlink is een gedecentraliseerd blockchain-platform dat bovenop het Ethereum-netwerk gebouwd is.

Het doel van Chainlink is om verbinding te maken tussen de blockchain en de echte wereld. Een probleem bij blockchains is namelijk dat het iedere blockchain geïsoleerd is en niet met iets anders praat. Chainlink is zeg maar de tolk, waardoor alles met elkaar kan praten.

Chainlink maakt gebruik van oracles om data uit de echte wereld te vertalen naar informatie die op de blockchain gebruikt kan worden. Hierdoor is Chainlink eigenlijk een onmisbare schakel in de cryptowereld en wordt daarom door heel veel cryptomunten gebruikt.

Het mooie is natuurlijk ook dat Chainlink data in en uit een blockchain haalt op een veilige, betrouwbare en gedecentraliseerde manier.

Wie is de oprichter van Chainlink?

Het Chainlink project is in juni 2017 opgericht door Sergey Nazarov en Steve Ellis. Nazarov heeft een sleutelrol gespeeld in de ontwikkeling en groei van Chainlink en er een toonaangevend gedecentraliseerd oracle-netwerk van gemaakt in de cryptowereld.

Het bedrijf achter Chainlink is SmartContract Limited, wat gevestigd is in San Fransisco. Sergey Nazarov staat in de cryptowereld niet alleen bekend als oprichter van Chainlink, maar ook van andere ondernemingen als Secure Asset Exchange en Crypto Mail. Steve Ellis was voor Chainlink een software engineer bij Pivotal Labs en Secure Asset Exchange.

Hoe werkt Chainlink?

Chainlink logo

Wanneer je wil weten hoe Chainlink werkt, kunnen we het proces het best in drie stadia verdelen, namelijk Oracle selectie, Data rapportage en resultaat aggregatie. Ik zal hieronder voor je beschrijven hoe het per stadia werkt.

Oracle selectie

In de oracle selectie fase zal er eerst een Service Level Agreement (SLA) gemaakt worden waarin gespecificeerd wordt welke gegevens uit de externe wereld (buiten de blockchain) nodig zijn. Chainlink bekijkt vervolgens welke oracles matchen met de vereisten die in de SLA staan om de benodigde informatie te verkrijgen. Dit is een essentiële stap om betrouwbare en accurate data van externe bronnen naar de blockchain te brengen.

Data rapportage

In de data rapportage fase maken de oracles verbinding met externe bronnen om real-world informatie binnen te halen. Het gaat hier om de data die is aangevraagd door de gebruiker in de SLA. Alle data wordt vervolgens verwerkt door de oracles en worden verzonden naar de blockchain van Chainlink

Resultaat aggregatie

Dan hebben we nog de laatste fase, resultaat aggregatie. Alle verzamelde gegevens (data) die verzameld en verwerkt zijn door de oracles worden naar het aggregatie contract verzonden.

Het aggregatie contract analyseert vervolgens alle data, beoordeelt de nauwkeurigheid van de gegevens en kijkt of het daadwerkelijk de informatie is die is opgevraagd in de SLA. Tot slot is er een score te zien voor de gebruiker die wordt gemaakt op basis van alle data die is ontvangen.

Hoe zit Chainlink in elkaar?

Chainlink is een blockchain die wordt beheerd via drie verschillende soorten smart contracts (slimme contracten). Deze smart contracts tezamen bieden de functionaliteit die Chainlink zo ongelooflijk effectief maakt. Deze drie slimme contracten omvatten aggregatiecontracten, order-matching contracten en reputatiecontracten.

Zoals je ondertussen al hebt kunnen lezen verzamelt het aggregatie contract de data die door de oracles zijn verzonden en wordt ook de authenticiteit en nauwkeurigheid geverifieerd, zodat de juiste data verzonden zal worden naar de smart contracts op de Chainlink blockchain.

Order-matching contracten matchen de gegevens die vereist zijn door de SLA met de beste biedingsoracle.

Tot slot is het reputatie contract verantwoordelijk voor het controleren van de integriteit en authenticiteit van een oracle. Hiervoor controleert het reputatie contract het aantal verzoeken dat het oracle voltooid heeft, tezamen met de gemiddelde reactietijd en de hoeveelheid LINK die er is ingezet.

Waar wordt LINK voor gebruikt?

LINK is de cryptocurrency die wordt gebruikt binnen het blockchain-netwerk van Chainlink. Het heeft meerdere functies, zoals het betalen van oracles voor hun diensten in het ophalen en verstrekken van externe gegevens aan smart contracts.

Daarnaast wordt LINK gebruikt voor de staking door netwerkdeelnemers om de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van het netwerk te waarborgen. Gebruikers betalen in LINK voor de oraclediensten en oracles ontvangen LINK als beloning voor hun bijdragen. Dit stimuleert de oracles om nauwkeurige en betrouwbare gegevens te leveren.

Wanneer een gebruiker informatie wil halen uit de ‘buitenwereld’, dan zal er een SLA ingediend moeten worden en hier moet ook wat LINK aan toegevoegd worden om het proces te starten. Wanneer een bedrijf dus een smart contract van Chainlink wil gebruiken, zullen LINK-munten nodig zijn om dit te bewerkstelligen.

Doordat Chainlink op het Ethereum-netwerk draait, is de munt LINK een ERC20 token. Het heeft echter ook nog de toegevoegde functionaliteit van ERC223 (transfer and call).

Waar kun je Chainlink kopen?

Nu je weet wat Chainlink is heb je wellicht interesse om deze cryptovaluta te kopen. Het is altijd belangrijk om altijd je eigen onderzoek te doen voordat je dit doet, want zoals je weet kent beleggen risico’s en kun je jouw inleg (deels) verliezen.

LINK is een populaire munt en is hierdoor op vrijwel alle crypto exchanges (handelsplatforms) te verkrijgen. Zelf maak ik altijd gebruik van Bitvavo als handelsplatform om crypto te kopen en hier is Chainlink (LINK) ook verkrijgbaar.

Heb je nog geen account bij Bitvavo? Via deze link krijg je een deal waarmee je €10.000 kunt verhandelen zonder transactiekosten.

Het kopen van Chainlink is op Bitvavo heel eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is klikken op Chainlink en vervolgens krijg je de mogelijkheid om deze cryptomunt te kopen.

Waar kun je Chainlink (LINK) staken?

Staking bij Chainlink zit op het moment van schrijven (jan 2024) nog in de beginfase. Op dit moment is Chainlink staking versie 0.2 actief en het is open voor iedereen om zich hierbij aan te sluiten. Helaas is de staking pool echter nog niet heel groot en vrijwel altijd volledig vol, waardoor het moeilijk is om je hierbij aan te sluiten.

Chainlink staking

Voor de actuele status kun je het best de officiële Chainlink staking website in de gaten houden.

Op dit moment is het mij ook niet bekend dat je op een exchange chainlink al kunt staken. Vaak gaat dit over lending en dit is weer wat anders, dan wordt jouw LINK uitgeleend aan een externe partij waarvoor je een vergoeding krijgt. Hier zitten weer andere risico’s aan vast.

Hoe kun je chainlink (LINK) staken?

Om LINK te staken zal je LINK-munten op het Ethereum mainnet in een Web3 wallet of hardware wallet moeten hebben staan. MetaMask of Ledger zijn hier voorbeelden van.

Verder zal je ook voldoende ETH in je wallet moeten hebben staan om de transactiekosten te kunnen betalen.

Tot slot heb je ook nog minimaal 1 LINK nodig om te staken, maar gezien de transactiekosten is het pas rendabeler als je wat meer LINk hebt.

Wanneer je aan bovenstaande voldoet kun je jouw wallet connecten met de Chainlink stakingswebsite om jouw crypto te gaan staken.

Ik geef geen financieel advies, dit is slechts mijn mening en ervaring. Doe altijd je eigen onderzoek voordat je ergens in investeert. Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Geef een reactie