Wat is de Bitcoin halving? Uitleg voor beginners

De Bitcoin halving is een gebeurtenis die ongeveer elke vier jaar plaatsvindt in het Bitcoin-netwerk. Wanneer een Bitcoin halving heeft plaatsgevonden zal de beloning voor miners halveren. Simpel gezegd zorgt dit ervoor dat er steeds minder nieuwe Bitcoins worden aangemaakt.

Op het moment van schrijven (jan 2024) krijgen miners van Bitcoin nog 6,25 bitcoin voor elk blok dat toegevoegd wordt aan de blockchain. Later dit jaar bij de volgende bitcoin halving zal dit gehalveerd worden naar 3,125 Bitcoin per blok.

Deze halvering blijft doorgaan totdat alle 21 miljoen bitcoins zijn gemined, wat waarschijnlijk rond het jaar 2140 zal zijn. In dit artikel zal ik je meer vertellen over de bitcoin halving en wat voor gedachtegang hierachter zit.

Hoe werkt Bitcoin?

Bitcoin werkt als een gedecentraliseerd digitaal valutasysteem zonder centrale autoriteit zoals een regering of bank. Transacties worden dus rechtstreeks tussen gebruikers uitgevoerd via de blockchain, waardoor er geen derde partij aan te pas hoeft te komen. Zie de blockchain als een openbaar grootboek.

Bitcoin-miners gebruiken krachtige computers om complexe wiskundige problemen op te lossen en zo nieuwe blokken van transacties aan de blockchain toe te voegen. Dit wordt ook wel Proof of Work genoemd. Voor het werk worden Bitcoin-miners beloond met nieuwe bitcoins.

Elke transactie wordt geverifieerd en geregistreerd in de blockchain, waardoor het systeem transparant en manipulatiebestendig is. Gebruikers die Bitcoin hebben kunnen dit bewaren in digitale wallets en kunnen deze gebruiken voor het doen van transacties of bewaren als investering, aangezien Bitcoin als het digitale goud wordt beschouwd.

Basis van Bitcoin minen

De basis van Bitcoin mining omvat het proces waarbij miners complexe wiskundige puzzels oplossen om nieuwe blokken van transacties aan de Bitcoin blockchain toe te voegen.

Om dit te realiseren heb je krachtige computers en veel elektriciteit nodig. Miners concurreren met elkaar om deze puzzels als eerste op te lossen, en de winnaar mag het nieuwe blok toevoegen aan de blockchain.

Voor het werk ontvangen de miners een beloning in de vorm van nieuwe bitcoins en transactiekosten. Het doel van de miners is dan ook om een nieuw blok gemined te krijgen, zodat er nieuwe bitcoins ontvangen worden.

Dit proces, dat essentieel is voor het onderhoud en de beveiliging van het Bitcoin-netwerk, helpt ook bij het reguleren van de creatie van nieuwe bitcoins, in overeenstemming met de vooraf bepaalde regels van het netwerk.

Wanneer zijn de Bitcoin halvings geweest?

Tot nu toe zijn er drie Bitcoin halvings geweest:

  1. De eerste halving vond plaats op 28 november 2012. De beloning voor het minen van een blok werd verminderd van 50 naar 25 bitcoins.
  2. De tweede halving gebeurde op 9 juli 2016. De beloning voor het minen werd verder verlaagd van 25 naar 12,5 bitcoins per blok.
  3. De derde halving vond plaats op 11 mei 2020. De beloning voor miners werd verlaagd van 12,5 naar 6,25 bitcoins per blok.

Iedere Bitcoin halving gebeurt zoals je hierboven kunt zien ongeveer elke vier jaar. De volgende wordt verwacht rond eind april 2024. Een exacte datum is moeilijk te noemen omdat de bitcoin halving gebaseerd op de hoeveelheid aangemaakte blokken en niet gebaseerd is op een x aantal dagen of specifieke datum.

De Bitcoin halving vindt iedere 210.000 blokken plaats. In 2024 zal de halvering plaatsvinden bij blok 840.000.

De Bitcoin halving is belangrijk omdat de snelheid waarmee nieuwe bitcoins worden gemaakt vertraagd wordt en dit draagt weer bij aan de schaarste van Bitcoin. Je kunt het zien als dat er minder inflatie is voor Bitcoin.

Hoe reageert de Bitcoin koers op een Bitcoin halving?

Historisch gezien kunnen we stellen dat de koers van Bitcoin stijgt na iedere Bitcoin halving. Dit komt deels natuurlijk door de verminderde nieuwe bitcoins wat voor meer schaarste zorgt. De markt blijft echter altijd door allerlei factoren te beïnvloeden, waardoor de prijs op een gegeven moment ook altijd weer kan dalen.

Voor het gemak en overzicht heb ik hieronder de prijs voor je genoteerd van Bitcoin op de datum van iedere bitcoin halving en 150 dagen na de halvering. Aan de hand hiervan kunnen we zien dat het historisch best een interessante periode is en de koers positief reageert op de halvering van Bitcoin. Elke keer bij de halvering daarna ligt de prijs ook al een stuk hoger.

Bitcoin halving 2012: Prijs op en 150 dagen na de halvering

De bitcoin halving van 2012 vond plaats op 28 november. Ieder blok was vanaf dat moment 25 Bitcoins waard (daarvoor 50 Bitcoins).

  • De prijs van Bitcoin op de halveringsdag: € 9,54 – $ 12,35
  • Prijs 150 dagen na de halvering: € 98,06 – $ 127

Bitcoin halving 2016: Prijs op en 150 dagen na de halvering

De bitcoin halving van 2016 vond plaats op 9 juli. Ieder blok was vanaf dat moment 12,5 Bitcoins waard (daarvoor 25 Bitcoins).

  • De prijs van Bitcoin op de halveringsdag: € 589 – $ 650,63
  • Prijs 150 dagen na de halvering: € 707,91 – $ 758,81

Bitcoin halving 2020: Prijs op en 150 dagen na de halvering

De bitcoin halving van 2020 vond plaats op 11 mei. Ieder blok was vanaf dat moment 6,25 Bitcoins waard (daarvoor 12,5 Bitcoins).

  • De prijs van Bitcoin op de halveringsdag: € 8.143,42 – $ 8.821,42
  • Prijs 150 dagen na de halvering: € 9.300,92 – $ 10.943

Wat als er geen Bitcoin halvings meer zijn?

Er zullen geen Bitcoin halvings meer zijn wanneer alle 21 miljoen Bitcoins gemined zijn. Dit is waarschijnlijk rond het jaar 2140 en zullen wijzelf niet snel gaan meemaken. In het jaar 2023 is echter al 98% van alle Bitcoins gemined, dus met name het laatste gedeelte duurt nog erg lang.

Wanneer de Bitcoin halvings echter gestopt zijn, zullen miners geen nieuwe Bitcoins meer ontvangen. Miners zullen dan enkel nog beloond worden met de transactiekosten. Tegen die tijd kan het echter zijn dat er enorm veel transacties gedaan worden, waardoor dit nog steeds prima is voor miners om door te gaan. Sterker nog, er zijn al momenten geweest dat miners meer verdiende met transactiekosten dan aan Bitcoin (gebaseerd op de Bitcoin prijs van dat moment).

Ik kan natuurlijk verder niet in de toekomst kijken, maar feit is wel dat crypto erg dynamisch is, dus er zullen ongetwijfeld nieuwe oplossingen komen om het netwerk veilig te houden en ervoor te zorgen dat miners tevreden blijven met de vergoeding.