Wat is Cardano (ADA)? Uitleg voor beginners

Cardano, ook wel bekend als ADA (de naam van de munt), is een unieke speler in de wereld van cryptocurrency.

Het is een blockchain-platform dat zich onderscheidt door zijn sterke focus op duurzaamheid, wetenschappelijke aanpak, en toegankelijkheid.

Cardano gebruikt een milieuvriendelijke proof-of-stake protocol. Dit maakt het niet alleen energie-efficiënter, maar ook sneller en schaalbaarder. Dit is van belang aangezien digitale valuta’s steeds meer gebruikt worden.

Cardano is ook uniek vanwege zijn gelaagde structuur, die een flexibel en robuust systeem voor financiële toepassingen biedt. Dit maakt het een interessante keuze voor zowel investeerders als gebruikers die geïnteresseerd zijn in de technologische vooruitgang en toepassingen van blockchain-technologie.

In dit artikel zal ik je alles vertellen over wat cardano is.

Wat is Cardano (ADA)?

Cardano logo

Cardano is een digitale munteenheid, zoals Bitcoin, maar het werkt een beetje anders. Cardano maakt namelijk gebruik van het ‘Proof-of-Stake’ mechanisme. In plaats van krachtige computers te gebruiken om nieuwe munten te maken (zoals Bitcoin dat doet), laat Cardano mensen die al Cardano-munten hebben, helpen bij het beveiligen van het netwerk. Dit wordt ook wel staken genoemd en is energiezuiniger en wordt gezien als een eerlijker systeem.

Cardano is een gedecentraliseerd blockchain-netwerk, maar in tegenstelling tot andere blockchains is het behoorlijk uniek. Het is ’s werelds eerste blockchain die is onderworpen aan peer review.

Dit betekent dat in plaats van alleen een whitepaper te publiceren, de papers van Cardano worden beoordeeld door experts van over de hele wereld, die ze lezen, verbeteren en ermee akkoord gaan.

Daarnaast wordt een heel netwerk van academici en wetenschappers van universiteiten over de hele wereld, waaronder de Universiteit van Edinburgh en het Tokyo Institute of Technology, betrokken bij het beoordelen van al hun protocollen voordat ze worden uitgebracht.

De cryptocurrency die wordt gebruikt in het netwerk heet ADA. Het is vernoemd naar de wiskundige Ada Lovelace uit de 19e eeuw, die algemeen wordt beschouwd als de allereerste computerprogrammeur.

Wie heeft Cardano gemaakt?

Het Cardano-project begon in 2015 en is ontwikkeld door het bedrijf Input-Output Hong Kong (IOHK). De belangrijkste persoon achter Cardano is medeoprichter van Ethereum, Charles Hoskinson.

Charles Hoskinson heeft als visie dat Cardano de meest gedecentraliseerde blockchain ter wereld zou moeten worden. Daarom is het governance-model van Cardano ontworpen om te worden beheerd door verschillende belanghebbenden. Op deze manier wordt voorkomen dat het bestuur gecentraliseerd wordt binnen één enkele organisatie. De aanpak van Cardano voor governance is hierdoor behoorlijk democratisch, dit blijkt ook uit het feit dat het volledige netwerk wordt beheerd door meerdere organisaties.

Het beheer van het Cardano-netwerk ligt in handen van maar liefst 3 organisaties. Deze organisaties zijn IOHK, dat Cardano heeft ontwikkeld en het proof-of-stake-algoritme heeft ontworpen. Emurgo dat zich richt op het aanmoedigen van andere bedrijven om Cardano te gaan gebruiken. The Cardano Foundation (gevestigd in Zwitserland) wat een non-profitorganisatie is die toezicht houdt op de ontwikkeling van de blockchain.

Hoe werkt het algoritme van Cardano?

Cardano’s Ouroboros Proof-of-Stake (PoS) mechanisme gebruikt een netwerk van validators die hun ADA-munten inzetten, in plaats van miners die concurreren om een cryptografisch probleem op te lossen zoals bij Proof-of-Work (PoW) mechanismen.

Ouroboros selecteert een winnaar op basis van het aantal ADA-munten dat elke validator in de pool heeft ingezet en hoe lang ze de munten al hebben ingezet.

De winnaar valideert het nieuwste blok van transacties, en andere validators bevestigen de nauwkeurigheid ervan, zodat het zeker is dat het klopt. Het nieuwe blok wordt vervolgens toegevoegd zodra een bepaald aantal bevestigingen is bereikt en met zekerheid gezegd kan worden dat alles in het blok klopt.

Alle deelnemende validators ontvangen ADA als beloning in verhouding tot hun inzet. ADA-bezitters die hun munten willen inzetten maar geen validators willen worden, kunnen hun munten delegeren aan een staking pool.

Het Cardano-netwerk is uiteindelijk in staat om 1 miljoen transacties per seconde te verwerken. Ouroboros lost hiermee een cruciaal probleem op binnen het gebruik van blockchain. Het verbetert de schaalbaarheid van Cardano aanzienlijk. Dit is dan ook de reden waarom meer en meer cryptomunten proof-of-stake gebruiken in plaats van proof-of-work. Zo is Ethereum bijvoorbeeld overgestapt van proof-of-work naar proof-of-stake.

Waar wordt de ADA-munt voor gebruikt?

ADA is de standaardmunt van het Cardano-netwerk en wordt gebruikt om de kosten voor elke transactie op de blockchain te betalen.

Bezitters van ADA munten kunnen hun munten inzetten om validators te worden (of hun inzet delegeren aan validators). Ze helpen dan met het verwerken van transacties en het beveiligen van het netwerk en krijgen hiervoor ADA-munten voor terug als beloning. Dit wordt in de crypto wereld ook wel staking genoemd.

Tot slot is het ook nog mogelijk om met ADA te stemmen over veranderingen en upgraden van het Cardano-netwerk op de blockchain.

Waar kun je Cardano kopen?

Nu je weet wat Cardano is, heb je wellicht interesse om deze cryptovaluta te kopen. Doe wel altijd je eigen onderzoek voordat je dit doet, want zoals je weet kent beleggen risico’s en kun je jouw inleg (deels) verliezen.

ADA is een populaire munt en is via vrijwel alle crypto exchanges (handelsplatforms) te verkrijgen. Zelf maak ik altijd gebruik van Bitvavo als handelsplatform.

Heb je nog geen account bij Bitvavo? Via deze link krijg je een deal waarmee je €10.000 kunt verhandelen zonder transactiekosten.

Het kopen van Cardano op dit platform is heel eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is klikken op Cardano en vervolgens krijg je de mogelijkheid om de cryptomunt te kopen.

Waar kun je Cardano staken?

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen is Cardano proof-of-stake en hierdoor heb je de mogelijkheid om jouw ADA-munten te staken, wat weer extra ADA-munten kan opleveren.

Bij Bitvavo is staking mogelijk, terwijl je ook de mogelijkheid blijft houden om jouw ADA-munten op ieder moment te verkopen. Het hoeft dus niet vastgezet te worden.

Om stakingvergoeding te krijgen bij Bitvavo zal je staking moeten inschakelen voor ADA. Zodra je dit gedaan hebt hoef je niks meer te doen en krijg je wekelijks extra ADA-munten op je Bitvavo-account gestort. Op moment van schrijven is de stakingsvergoeding van Bitvavo 2,05% op jaarbasis.

Een andere optie is dat je jouw cryptomunten delegeert aan een ADA stake pool. Dit kan onder andere via Yoroi. Je kunt hier vaak een hogere vergoeding krijgen dan bij een exchange, maar het is wel wat technischer om dit voor elkaar te krijgen. Je moet dan eerst je munten naar een externe wallet verplaatsen die je weer moet koppelen aan Yoroi om vervolgens je munten te delegeren.

Ik geef geen financieel advies, dit is slechts mijn mening en ervaring. Doe altijd je eigen onderzoek voordat je ergens in investeert. Beleggen kent risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Geef een reactie